Sidor

26 november, 2008

Ekologisk mat är konstigt ovanligt

Andelen ekologiska varor har ökat i butikerna men har fortfarande en liten del av marknaden.
Det verkar gå lite trögt. Kanske för att folk handlar mycket efter vana och väljer konventionellt odlad mat även om den ekologiska är lika billig.

Det finns dock flera olika bra skäl att välja ekologiskt

  • Flera undersökningar har visat att ekologisk odling gynnar biologisk mångfald.
  • Livsmedelverket hittar nästan inga gifter i KRAV-märkt mat.
  • Ekologiska gårdar har betydligt högra krav på djurhållningen.
  • Lantbrukarna slipper hantera alla gifter.
  • En del tycker att ekologiska livsmedel smakar bättre.
  • Det finns en del rapporter om att vissa ekologiska livsmedel innehåller mer näringsämnen.
En del varor har dock ökat ganska mycket.
Ekologiska Lantbrukarna rapporterar tex att:


Ekologiska frukter och grönsaker är den produktkategori som växte allra snabbast
under 2006. Inom dagligvaruhandeln ökade till exempel Coop Forum försäljningen
av dessa produkter med hela 76% under 2006. Även ICA uppger att försäljningen
av just färska ekologiska frukter och grönsaker växer kraftigast av alla
ekologiska produkter. Axfood-kedjan Hemköp ökade försäljningen av ekologiska
frukter och grönsaker med ca 14% under 2006.

Varor att prioritera
Om man absolut inte tycker sig ha råd med att köpa det mesta ekologiskt finns det vissa produkter som man ska prioritera.


  1. Kolonialvaror: Tex banan, kaffe, kakao och andra importvaror från tredje världen.
  2. Kött (alla typer), mjölk, ägg: de har bättre villkor i KRAV-lantbruk
  3. Fisk: kommer från ett mer hållbart fiske Se också tidigare inlägg här.
  4. Potatis: den gröda som besprutas mest i konventionell odling

"Varje år sprids 220 000 ton kemiska bekämpningsmedel i det europeiska jordbruket. Det blir ungefär ett halvt kilo aktiva ämnen per invånare och år i EU". Citat från Naturskyddsföreningens sida om den nya rapport från EU där man har testat gifter i olika bekämpningsmedel. Vindruvor är en riktig "giftcocktail" som DN skriver på sin debattsida.

Når vi målen?
Sverige har målet att 25% av den offentliga konsumtionen av livsmedel bör vara ekologisk år 2010.
Vi ligger efter de nationella målet (röd linje) för andel ekologiskt odlad mark i Sverige! Här uppdelat på län. KÄLLA: KRAV




Vi bör göra fler undersökningar om miljönyttan med ekologiskt jordbruk. Tex gynnar det de ekosystemtjänster som till exempel pollinering? Släpper ekologiskt jordbruk ut mindre koldioxid?

Personligen tycker jag det finns tillräckligt med skäl för att öka ekologisk odling i både Sverige och resten av världen.
I Tredje världen kan ekologisk odling och Fairtrade bidra till en högre och stabilare inkomst. Man kan dessutom göra sig av med beroendet av mellanhänder och utländska företag och jobba i kooperativ på sin egen mark. Detta kämpar tex. den internationella bonderörelsen Vía Campesina för.

DN debatt, DN, Sydsvenskan, Miljöaktuellt, SVD, DN, Sydsv
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är lite av new age över ekologiskt. Så då är det säkert mer tro än vetande.

Jojje sa...

Hej!
Jag vet inte hur du definierar New Age men ekologiskt jordbruk har enligt mig inget med new age att göra.
Det finns olika typer av ekologiskt jordbruk i Sverige. KRAV är kanske den mest kända märkningen. På deras hemsida www.krav.se kan man ladda ner de regler som man skall följa för att få märka sina produkter med KRAV.
EU har liknande regler och flera jordbruk i Sverige är märkta enligt dem.

Enskilda ekologiska jordbrukare får naturligtvis sköta sitt lantbruk de vill och här finns väl alla möjliga alternativa metoder. Men bara de följer KRAV:s eller EU:s regler så får de märkas som ekologiskt. Det finns alltså inget flummigt med ekologiskt jordbruk generellt.
Som sagt flera vetenskapliga studier har visat att ekologiskt jordbruk gynnar tex biologisk mångfald. I tredje världen där väldigt otrevliga gifter används på ett väldigt otrevligt sätt så ökar böndernas välbefinnande väsentligt också.

/Jojje