Sidor

20 februari, 2009

Sydamerikansk film framåt

Sydamerikansk film hamnade lite mer i rampljuset än vanlig då två filmer belönades med två internationella utmärkelser inom filmvärlden.

Den ena, ”La Teta Asustada (Det Rädda Bröstet)” från Peru vann förra veckan Guldbjörnen vid Berlins internationella filmfestival. Den handlar om sexuellt våld i tider av konflikt och traumat därefter. Filmen är regisserad av Claudia Llosa. Konstkänslan kanske ligger i familjen, hennes farbror är Mario Vargas Llosa en av Perus främsta författare och även han internationellt känd.
Claudia Llosa har ett antal utmärkelser bakom sig redan.


Den andra från Chile, ”La Vida Buena (Det Goda Livet)”, vann en Goya för bästa latinamerikanska film. Filmen skildrar fyra människoöden i dagens Santiago. Det är andra gången Chile kniper Goya-priset som delas ut i Madrid. Andrés Wood regisserade denna gång vinnaren.

Latinamerikansk film är kanske inte så känd utanför latinamerika men den har en del att bjuda på, men jag är nu långt ifrån någon filmkännare av den högre skolan.
Flera av länderna på den stora kontinenten har dock prisvinnare av olika slag, dock kanske okända i andra delar.
Hur många nobelpristagare i litteratur kan man räkna upp från latinamerika? Ja det finns fem.

Gabriela Mistral, 1945 (Chile)
Miguel Ángel Asturias, 1967 (Guatemala)
Pablo Neruda, 1971 (Chile)
Gabriel García Márquez, 1982 (Colombia)
Octavio Paz, 1990 (Mexiko)

Men nu var jag lite orättvis. I ärlighetens namn är det rätt få kontinenter man kan räkna upp nobelpristagare i litteratur ifrån, om man inte är väldigt intresserad och insatt. Nu kan ni de från latinamerika i alla fall.

DN, Sydsvenskan, HD, GP, DN