Sidor

12 oktober, 2008

Svårt att starta

Ja vad skall man börja med?
Det finns ju så mycket.

Lite länkar har jag fått till. Jag kan ju börja där. Den här bloggen kommer nog att handla en del om vetenskap, naturvård, filosofi, och Latinamerika, speciellt Guatemala.

Behaviour & Conservation är en länk till en forskargrupp vid Lunds Universitet. Forskning bedrivs främst om naturvård och landskapsekologi.

Valet i Guatemala
Igår hade Guatemalanska Föreningen i Lund årsmöte och vi har en hel del projekt på gång, det kanske kommer mer om det senare.
Vid förra valet i Guatemala vann ju, kanske lite oväntat, Álvaro Colom som representerar Unidad Nacional de la Esperanza (UNE), betyder ung. Nationella Enheten för Hopp. Det är en centervänsterkoalition med en lite mjukare framtoning än motkandidatens Otto Pérez Molina från högerkonservativa Partido Patriótico.
I detta val ställde också nobelpristagaren i fred, Rigoberta Menchu, upp i valet men fick bara ca 6% av rösterna. Valdeltagandet var dock högt med ca 52%, troligtvis för att Mayaindianerna gjorde en insats för att rösta bort högern där generalen Otto Pérez antagligen inte skulle förbättrat situationen för ursprungsbefolkningen precis.


Colom blev dock snabbt impopulär bland ursprungsbefolkningen.
Domingo Hernándes från ursprungsfolksnätverket Waqib’Kejs medlemsorganisation U’ku’x’be menar att orsakerna till impopulariteten, är att Coloms socialdemokratiska och ursprungsfolksvänliga löften inte har infriats. Istället har osäkerheten och kriminaliteten ökat och regeringens svar på protester från civila samhället har varit hårda.

- "Regeringen har kallat oss terrorister, fängslat våra ledare och ignorerat våra konsulteringar. Dessutom har man ökat anslagen till militären, för att bekämpa den internationella terrorismen som man säger, men den används lika mycket mot oss.
Här mer info
.

Ja vi får se hur det går.

0 kommentarer: