Sidor

01 december, 2008

FN:s dag mot våld mot kvinnor

Den 25 november var det FN:s dag mot kvinnovåld. I latinamerika hölls flera manifestationer mot det omfattande våldet mot kvinnor som förekommer runt om på kontinenten.

Latinamerika.nu har en rad artiklar om detta.

Tex kan man läsa om:

En kapacitetsstärkning för ett kvinnonätverk i Arequipa, Peru, som avslutades med en pasacalle, ett musikfyllt manifestationståg, runt den lilla staden under parollen ”Tillsammans för ett liv utan våld”.

Guatemala är ett av de farligaste länderna för kvinnor. Här finns flera organisationer som kämpar för ökade rättigheter och har gjort några små framsteg. Det är dock svårt att förändra i den oändligt sega machokultur som finns i många institutioner, och inte minst bland de kriminella ungdomsgängen.

I Nicaragua ökar kvinnomorden. Samtidigt blir kvinnorörelsen allt starkare och mer aktiv.

"I Colombia drabbas kvinnor dagligen av det våld som är en effekt av den väpnade konflikten. De blir såväl direkta som indirekta offer. Organisationen Asfaddes, som organiserar sig mot försvinnanden visar både hur kvinnor drabbas men också hur de organiserar sig och kämpar för en positiv förändring.
Kvinnor som tidigare har varit hemmafruar ser plötsligt sig själva dra igång landsomfattande kampanjer, gå i demonstrationer och driva rättsliga processer. De höjer sin röst mot våldet, de tar för sig och de tänker inte låta sig skrämmas."

Gör om biståndet
Kanske borde mer av biståndet gå till att stödja lokala organisationer och initiativ som organiserar sig för att motverka orättvisor, miljöförstöring, fattigdom.

0 kommentarer: