Sidor

16 maj, 2010

Klimatpakt mellan EU och Latinamerika

En pakt om att skydda planeten mot klimatförändringarna. Det vill Evo Morales få till stånd under nästa veckas toppmöte i Madrid mellan EU och Latinamerika.

"Det Europa jag känner till är mäktig försvarare av demokrati och mänskliga rättigheter",
sade Evo Morales på onsdagens presskonferens i Cochabamba.

Evo vill ha en gemensam överenskommelse och se förändringar i samhällssystemet. Detta av både etiska skäl och för att skapa ett hållbart samhälle som inte bygger på enbart ekonomisk tillväxt.

Det är ett av resultaten av konferensen i Cochabamba tidigare i April som var sammankallad av president Evo Morales i syfte att fortsätta de havererade förhandlingarna från FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i slutet av förra året. Conferencia Mundial de Pueblos sobre el Cambio Climático (CMPCC), den internationella folkliga konferensen om klimatförändringar, samlade runt 30 000 människor från hela världen. Ursprungsfolk, miljöaktivister, klimatforskare, officiella representanter från 90 länder, ett stort antal sociala rörelser och representanter från FN.  Konferensen tog upp flera aspekter av klimatförändringarna och diskuterade vad man skulle kunna göra för att lösa dem. Ett försök att åstadkomma något som COP 15 i Köpenhamn misslyckades med. Man diskuterade bla om hur FN skulle kunna omstrukturera för att inte vara så tandlös.

En annan central punkt som debatterades livligt under konferensen var förslaget om att inrätta en internationell tribunal för klimatbrott och ekobrott. Alltså ekologiska brott. Förstörelse av ekosystem, neturresursslöseri, klimatförändringar etc.


Detta kommer säkert att debatteras i Madrid i veckan som kommer, om Evo får bestämma.
Förslagen och diskussionerna från Cochabamba kommer att presenteras på FN:s nästa klimattoppmöte i Cancún i Mexico och
"bör bli respekterade och tagna på allvar"
menade Evo Morales.

Förhoppningsvis kommer de tas på allvar för systemet vi har nu fungerar inte i längden och det går inte att avfärda förslag för att de kommer från människor i fattiga länder. Vi behöver ett nytt system och det är bara att hoppas att klimatmötet i Cancún i slutet av året inte blir lika fiaskoartat som det i Köpenhamn.

0 kommentarer: