Sidor

28 december, 2008

Chiquita inte bara ekoterrorister

Jag har då och då argumenterat för att köpa ekologiskt och rättvisemärkt, speciellt kolonialvaror. Det är i tredje världen en väldig skillnad på ekologiskt odlat och konventionellt odlat, framförallt eftersom de fortfarande använder så oehört giftiga pesticider som tex paraquat och 2,4-D, sedan länge förbjudna i Sverige.

En av dessa kolonialvaror är banan. I Sverige tänker nor många på Chiquita när man hör banan. En jätte som nästan hade monopol på bananmarknaden i början av 1900-talet. Få känner dock till Chiquitas mörka baksida.

I december 1928 inledde runt 10 000 arbetare på United Fruit Company, som Chiquita då hette, en strejk med krav på söndagsvila, bättre sjuk- och hälsovård samt höjda löner. Mitt under dessa protester, den 6 december 1928, öppnade armén eld mot de samlade arbetarna på torget i Ciénaga, i Colombia. Det är osäkert hur många som dog men några historiker uppskattar siffran till omkring 300 personer.

"Ja, det var då det. De är väl inte så hemska nu."
Tyvärr stämmer inte det, arbetsförhållandena för bananarbetarna och andra inom jordbrukssektorn, såsom sockerrörsarbetarna, är fortfarande mycket dåliga. Arbetarnas rättigheter respekteras inte. Området för bananplantagen i Ciénaga kontrolleras av paramilitära grupper, och det nationella fackföreningsinstitutet ENS (Escuela Nacional Sindical) uppger att 668 människor anslutna till jordbruksindustrins fackförbund Sintrainagro, blev mördade eller försvann mellan 1991 och 2006.

Fortfarande terrorister
2004 erkände Chiquita att företaget hade betalat 1,7 miljoner dollar, mellan 1997 och 2004, till den paramilitära gruppen AUC (Autodefensas de Colombia), vilken räknas som en terrororganisation. Gruppen är ansvarig för åtaliga massakrer på bananarbetare i Urabá, på Colombias nordvästkust. 2007 dömdes Chiquita av domstol i USA för att ha brutit mot sitt lands terroristlagstiftning. Företaget blev dömt att betala 25 miljoner dollar i böter, pengar som dock inte gick till paramilitärernas offer. För att gottgöra offren för detta våld driver den amerikanska juristorganisationen Human rights advocacy ett fall mot Chiquita med syftet att företaget direkt ska betala offren för sina brott i Colombia.

Miljön då? Ja, Chiquita har börjat sälja bananer med en grön groda på. Det är Rainforest Alliance märkning som skall garantera viss social- och mijöhänsyn. Den funkar tyvärr inte så bra och har fått en hel del kritik. Det är egentligen ingen miljömärkning i strikt bemärkelse, alla odlingar är konventionella och man har bara allmänna krav som egentligen all odling borde ha. Några grodor är nog svårt att hitta i dessa bananodlingar. Arbetarna på en konventionell bananodling har inga trevliga arbetsförhållanden alls, även om de blivit bättre. Sjukdomar och missfall som kan härledas till gifterna i odlingen är vanliga hos bananplantagearbetare.

Vad gäller bananer kan jag bara säga: Köp Krav- och rättvisemärkt!!!

DN, DD, Sydsvenskan

0 kommentarer: