Sidor

03 januari, 2009

Stoppa all oetisk handel

Ett par företag i Malmö har blivit förbjudna att sälja grönsaker och bönor från en leverantör. Detta för att de innehåller för mycket av några farliga bekämpningsmedel enligt Sydsvenskan.

Bra tycker jag! Man bör inte tillåta handel med varor som producerats på ett oetiskt sätt. Kanske omöjligt att komma ifrån helt och det beror ju dessutom hur man definierar etiskt, men ändå. Vi måste börja någonstans.

Enligt en av företagens ägare är det positivt.
– Det är bara positivt, säger Quang Lien som äger ett av de drabbade företagen,
Asien Trading. Han förklarar att leverantören blir utan betalning och räknar med
att leverantören i sin tur vänder sig till odlaren. På det sättet tvingas
odlaren att dra ner på besprutningen, menar han.


Jag har sagt det många gånger men det förtjänar att upprepas. Varor från tredje världen bör vara ekologiskt producerade och rättvisemärkta.Om man nu kan lägga försäljningsförbud på varor för att de misstänks kunna skada oss konsumenter i Sverige borde det inte vara möjligt att förbjuda företag sälja produkter vars produktion skadar människor och natur i tredje världen?Jo, det borde man kunna!

2 kommentarer:

Geoffrey Goines sa...

Frågan blir ju dock vem det är som ska bestämma vem/vad som ska få säljas. Och med det följer en potentiell "mutlucka".

En satsning på ökad information där man t ex kan sms FairTrade och fråga om en produkt/företag är med på svarta listan (eller vad dom oetiska företagen/produkterna nu än hamnar) skulle jag se som klart effektivare sätt.

Jojje sa...

Geoffrey: Kan stämma, det är en bra idé. Men se hur det funkar med kravmärkt etc. Fast det finns kravbananer brevid konventionella bananer till samma pris köper folk konventionellt. Så dålig info om vad krav innebär är det ju inte heller. de flesta vet var KRAV är. Jag tror det behövs mer än folks goda vilja.