Sidor

30 maj, 2009

Åtalad för mordet på Victor Jara: men USA går fria

En man misstänkt för mordet på en av Chiles mest kända personligheter har anhållits. Advokaten Nelson Caucoto, som väckt åtalet, menar att den misstänkte bara är en av de som kommer att åtalas för mordet på Victor Jara.
Mannen, José Paredes, var bara 18 år då mordet på Victor Jara ägde rum och värnpliktig i Pinochét's armé. På en presskonferens förtydligar advokaten Nelson Caucoto att "åklagarsidan har större intresse av att åtala de chefer som gav order om att avrätta Jara".

Låtskrivaren, sångaren, regissören och den politiska aktivisten Victor Jara mördades efter statskuppen 1973 och än idag har ingen dömts för brottet. Jara fördes som så många andra regeringsanhängare till stadion Estadio Chile som under dikturens första tid användes som koncentrationsläger.
Många var de politiska aktivister och oliktänkande som fick sätta livet till under militärdiktaturen. Som vanligt i Latinamerika har väldigt få av de ansvariga för de brott mot mänsklighetensom begicks under diktaturerna ställts inför rätta.
Frågan är när man ska åtala de i USA:s dåvarande regering som var ansvariga för att stötta Pinochét's militärkupp eller de inom CIA som också stödde kuppen. Det är de gjorde kuppen möjlig.


DN, SvD,

0 kommentarer: