Sidor

24 maj, 2009

Mosantos växtgift ger missbildningar

Växtgift på sojaodlingar kan orsaka missbildningar. Det visar en ny forskningsrapport. Larmrapporten gäller bekämpningsmedlet Roundup, tillverkat av det amerikanska företaget Monsanto. De har genmodifierat en soja som de säljer till jordbrukarna för dyra pengar, som tål bekämpningsmedlet Roundup. Det är naturligtvis även Monsanto som säljer Roundup, för att kunna suga ut lite mer av de underbetalade redan hårt ansatta bönderna kan man misstänka om man är på det humöret.
Det är i varje fall inte en slump att den abslut största delen av genmodifierade grödor är sådana som tål bekämpningsmedel som företagen också säljer.

Att Roundup kan vara farligt även för människor är kanske ingen nyhet. Lantarbetare får dessutom ingen utbildning i hur man använder gifterna säkert och få har skyddsutrustning. Detta gör att de är extra utsatta för att skadas.
Ekologisk odling gynnar jordbrukare och miljö extra mycket i Tredje världen just pga dessa faktorer. Man hindrar också att bli bunden av storföretagens utsäde och de bekämpningsmedel de kräver. Jordbrukare brukar pga avd bla detta öka inkomsterna när de går över till ekologisk odling.

HD, Newsdesk, DN

0 kommentarer: