Sidor

06 december, 2008

Att göra rätt på fel grund

I dagens Lördagsintervju i P1 säger Lars Josefsson, Vattenfalls VD, att man inte ska bygga nya kärnkraftverk och att vi till och med kommer att ha överskott på energi.
Men vad menar han egentligen?
Att inte bygga nya kärnkraftverk är enligt mig bra. Det blir inte en bättre värld för att man skapar nya miljöproblem medans man löser ett annat.
Men anledningen är att han tycker att vi har mycket energi och till och med kommer att ha överskott på energi. Betyder det att vi inte behöver en energiomställning till miljövänligare energislag än de vi har?
Stora delar av energin i Sverige kommer ju från fossila bränslen. Dessa behöver vi komma bort ifrån. Det miljövänligaste är att spara energi och enligt en rapport från SNF så kan vi spara en hel del, kanske till och med halvera energianvändningen.
Lars Josefsson är dock inte emot kärnkraft. "Vi är stolta över vår kärnkraft om regeringen vill bygger vi nytt." Kanske inte så konstigt. Får man betalt så kan man lägga miljöhänsyn åt sidan. Men hans miljöengagemang blir lite skenheligt. Speciellt i ljuset av vad Vattenfall gör i andra länder tex Tyskland. Kolkraftverk på rad, där man till och med har fått flytta hela byar för att göra rum för brytningen. Vattenfalls koldioxidutsläpp är dessutom större än hela Sveriges.

"Kolet är inte problemet, koldioxiden är problemet". Ja lite naivt kanske? Även om man kan trycka ner koldioxiden i marken som Vattenfall vill så finns det en hel del problem med brytningen av kol. Tekniken är dessutom inte så bra idag.

Bättre att satsa mer på att spara energi och på förnyelsebar energi, både befintlig och ny.


Sydsvenskan 1, Sydsvenskan 2, SvD, DB, DB, AB, DN, Miljöaktuellt

01 december, 2008

FN:s dag mot våld mot kvinnor

Den 25 november var det FN:s dag mot kvinnovåld. I latinamerika hölls flera manifestationer mot det omfattande våldet mot kvinnor som förekommer runt om på kontinenten.

Latinamerika.nu har en rad artiklar om detta.

Tex kan man läsa om:

En kapacitetsstärkning för ett kvinnonätverk i Arequipa, Peru, som avslutades med en pasacalle, ett musikfyllt manifestationståg, runt den lilla staden under parollen ”Tillsammans för ett liv utan våld”.

Guatemala är ett av de farligaste länderna för kvinnor. Här finns flera organisationer som kämpar för ökade rättigheter och har gjort några små framsteg. Det är dock svårt att förändra i den oändligt sega machokultur som finns i många institutioner, och inte minst bland de kriminella ungdomsgängen.

I Nicaragua ökar kvinnomorden. Samtidigt blir kvinnorörelsen allt starkare och mer aktiv.

"I Colombia drabbas kvinnor dagligen av det våld som är en effekt av den väpnade konflikten. De blir såväl direkta som indirekta offer. Organisationen Asfaddes, som organiserar sig mot försvinnanden visar både hur kvinnor drabbas men också hur de organiserar sig och kämpar för en positiv förändring.
Kvinnor som tidigare har varit hemmafruar ser plötsligt sig själva dra igång landsomfattande kampanjer, gå i demonstrationer och driva rättsliga processer. De höjer sin röst mot våldet, de tar för sig och de tänker inte låta sig skrämmas."

Gör om biståndet
Kanske borde mer av biståndet gå till att stödja lokala organisationer och initiativ som organiserar sig för att motverka orättvisor, miljöförstöring, fattigdom.