Bananbolaget Dole har nu dragit tillbaka sin stämning av Fredrik Gertten och filmen Bananas!*.
En seger mot storföretagens försök att tysta och slå ner de som försöker belysa deras brott mot mänskliga rättigheter och miljö. En sekellång tradition de har. Dan Koeppel har länge skrivit om bananbolagens beteenden och historia, här på hans blogg.
Sveriges riksdag har stått bakom Gertten och yttrandefriheten och tryckt på Dole, i alla fall de flesta politiker.
Det Dole gjorde var ju som sagt inte ett undantag eller något som gäller bara dem. Ett flertal transnationella företag har länge utnyttjat och förstört för människor och miljö i tredje världen.
Chiquita - bl.a stämda 2007 för att ha betalat paramilitära styrkor i Colombia för att de skulle slå ner motståndet från arbetare och miljövänner. Flera mördades. (Dole är under utredning för liknande brott)
GoldCorp - Kanadensiskt gruvbolag som på senare tid har fått flera protester mot sig pga deras framfart i bla Guatemala där de förstört miljö, vatten och mark. Invånarna i området har inte fått någonting av vinsterna och Guatemala har fått ut mindre än en procent. Tredje AP-fonden blev i somras kritiserade för att ha satsat pengar i GoldCorp.
Celco – Pappersmassaföretag som i Chile har släppt ut gifter i havet och vattendrag.
Stora Enso - Har lagt beslag på mark i bl.a Brasilien och odlat upp marken med Eukalyptus som skadat mångfalden och torkat ut marken.
etc, etc
Under veckan protesterade människor i Guatemala med krav på bla att elva transnationella företag som driver megaprojekt lämnar landet och att förtrycket mot de byar och ledare som motsätter sig plundringen av naturresurser får ett slut.
Rättvisemärkt och kravmärkt från tredje världen är ett steg på vägen.
Det ger en garanti på att det åtminstone inte är så dåligt som Chiquita och Dole. De har också kravmärkta bananer men det är ju lika stort hyckleri som om talibanerna skulle sälja rättvisemärkt frukt.
Planeten Jorden 2025: Drill, baby, drill!
18 timmar sedan