Sidor

06 december, 2008

Att göra rätt på fel grund

I dagens Lördagsintervju i P1 säger Lars Josefsson, Vattenfalls VD, att man inte ska bygga nya kärnkraftverk och att vi till och med kommer att ha överskott på energi.
Men vad menar han egentligen?
Att inte bygga nya kärnkraftverk är enligt mig bra. Det blir inte en bättre värld för att man skapar nya miljöproblem medans man löser ett annat.
Men anledningen är att han tycker att vi har mycket energi och till och med kommer att ha överskott på energi. Betyder det att vi inte behöver en energiomställning till miljövänligare energislag än de vi har?
Stora delar av energin i Sverige kommer ju från fossila bränslen. Dessa behöver vi komma bort ifrån. Det miljövänligaste är att spara energi och enligt en rapport från SNF så kan vi spara en hel del, kanske till och med halvera energianvändningen.
Lars Josefsson är dock inte emot kärnkraft. "Vi är stolta över vår kärnkraft om regeringen vill bygger vi nytt." Kanske inte så konstigt. Får man betalt så kan man lägga miljöhänsyn åt sidan. Men hans miljöengagemang blir lite skenheligt. Speciellt i ljuset av vad Vattenfall gör i andra länder tex Tyskland. Kolkraftverk på rad, där man till och med har fått flytta hela byar för att göra rum för brytningen. Vattenfalls koldioxidutsläpp är dessutom större än hela Sveriges.

"Kolet är inte problemet, koldioxiden är problemet". Ja lite naivt kanske? Även om man kan trycka ner koldioxiden i marken som Vattenfall vill så finns det en hel del problem med brytningen av kol. Tekniken är dessutom inte så bra idag.

Bättre att satsa mer på att spara energi och på förnyelsebar energi, både befintlig och ny.


Sydsvenskan 1, Sydsvenskan 2, SvD, DB, DB, AB, DN, Miljöaktuellt

0 kommentarer: