Sidor

12 december, 2008

Nytt bakslag för folkmordsprocess i Guatemala

Jag har tidigare skrivit lite om folkmordsprocessen i Guatemala. Nu har en överste frikänts på grunder som går emot nationella och internationella lagar.

Det var 1981 överste Marco Antonio Sánchez Samayoa och hans militärer förde bort 6 män från en by i Chiquimula i Guatemala, de sågs aldrig mer. Detta är ett så kallat tvångsförsvinnande.

När sedan Marco Antonio greps, 28 år senare, hänvisade han genast till lagen om nationell försoning. En rätt bisarr lag som kan ge amnesti för brotten begångna under det långa inbördeskriget i Guatemala.
Han frikändes i veckan av domstolen. Detta går emot artikel 8 i lagen enligt flera organisationer ur civila samhället, och även mot internationell lag där amnesti aldrig kan ges för tvångförsvinnande.

Korruptionen är utbredd inom det Guatemalanska juridiska systemet och folkmordsprocessens domar borde skötas av utomstående, tex internationella domstolen i Haag.
Ingen amnesti borde ges för brott som mord.

10 december, 2008

Männskliga rättigheter i 60 år?

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna firar 60 år idag!

Grattis!

Hoppas vi snart kan börja använda dem också.

Här ett skrämmande exempel om rasismen i Bolivia.

Sydsvenskan

09 december, 2008

Hållbar julmarknad: Ärligt eller Green Wash?

I Malmö har det varit julmarknad med ekologiskt och rättvisemärkt på Hedmanska gården under helgen.

Är detta ett ärligt sätt att få oss att köpa mer hållbara klappar eller ett sätt att få oss att fortsätta konsumera livligt med gott samvete?

Kanske både och. Många av handlarna är små privata initiativ som satsat på att få in mer hållbar produktion, lokalproducerat och återanvändning.Det bästa är ändå att inte konsumera så mycket!

Sydsvenskan

08 december, 2008

Kuriosa från Latinamerika

Venezuela
I år blir det traditionella julkrubbor, venezulanska folkvisor och och mycket hallaca (traditionell venezulansk maträtt) istället för amerikanska julseder som jultomten. Detta enligt William Lara, chef för kommunikation- och informationsministeriet i Venezuela.
William Lara har varit tvungen att gång på gång dementera att det handlar om ett förbud av jultomten från Chavez sida. Bojkotten av tomten är endast en rekommendation.

El Salvador
I torsdags slumrade El Salvadors mormor, Cruz Hernández, in för evigt, 128 år gammal. Hon kom från byn San Augustín i Usulutánregionen, där hennes 175 olika släktingar nu sörjer. I San Augustín gick hon under smeknamnet ” Mamá del Pueblo” (Byns mamma) eller rätt och slätt ”la Matrona”.
Trots sin höga ålder kommer Cruz Hernández inte in i några rekordböcker. Tex 'Guiness rekordbok', har när det gäller åldersräkning en förkärlek för Japan, USA och Europa. Rekordletarna på Guiness menar att andra länders system för åldersberäkning inte går att lita på. De räknar fortfarande japanskan Yone Minagawa – hon dog vid 114 års ålder – som den människa i världen som levt allra längst. Den tredje maj i år skulle Cruz Hernández fyllt 129 år.


Bolivia/Chile
Nya James Bond-filmen, Quantum of Solace, äger rum i Bolivia men är inspelad i Chile. bara detta faktum har fått reaktionerna att hagla, på båda sidor. I Chile för att man hittat så fula och eländiga platser. Bolivianerna tycker att Bolivia är dåligt speglat. Det kan man man nog hålla med om.
Enligt Jessica Nilsson, reporter för
Latinamerika.nu, finns det en hel del brister i skildringen.

"De ursprungsfolk som man då och då kan skymta verkar man ha kopierat från gamla
turistvykort, klädseln känner jag inte igen, kanske är det traditionell peruansk
eller chilensk klädsel. Vad som är säkert är att det inte är bolivianskt,
dialekten är inte boliviansk och människorna i folkvimmlet är inte bolivianer.
Vem har sett män med bar överkropp vandra omkring på La Paz gator? Det är lika osannolikt som att se barbuda shorts i Lycksele i vintertid.
På barerna spelas av någon anledning inte ens boliviansk musik, vilket skulle varit det lättaste att köpa in. Istället spelas kubansk salsa på en bar där man placerat ett gäng män som ska förställa bolivianska fattiglappar. Salsa!!! Helt
otänkbart! Problemet är att bolivianska fattiglappar inte dricker “fin-öl” som i
filmen och inte ens vanlig inhemsk öl, Paceña, Taquiña eller Huari. En eller ett
par öl är lika mycket som en dagslön för en majoritet av den bolivianska
befolkningen. Landskapet är sandöken, som saknas i Bolivia men som däremot Chile har gott om."Bolivianska dagstidningen Los Tiempos skribent Rodrigo Antezana Patton avfärdar hela historien som rasistisk då bolivianerna utmålas som idioter som inte känner till sitt eget bästa och som James Bond måste komma och rädda. Han konstaterar att som vanligt är det personer från västvärlden som är aktörer medan tredje världen står och ser på. Han frågar sig när bolivanerna ska börja betraktas som egna individer som kan ta vara på sig själva.


Detta är ju inget nytt i filmsammanhang, näst intill alla filmer är fulla med fel. Men man kan ju undra varför man inte spelar in i Bolivia om det är Bolivia man vill att filmen skall utspela sig i.