Sidor

14 januari, 2009

Kritik från olika håll

Nu har det gått ett tag sedan sist. Tog lite ledigt i skrivandet.

En väldig massa bloggar och och tidningsartiklar har ägnat sig åt de senaste våldsupptrappningarna i Gaza.
Stöd för folket i Gaza och kritik mot Israel kommer också från en massa håll ute i världen bland politiker, humanitära organisationer och andra ideella organisationer.

Nu finns det ju en hel del konflikter i världen och andra hemskheter också som folk dör av men det är på något sätt alltid vissa konflikter, händelser och delar av världen som får mest uppmärksamhet. Något som tex The Evolving Ape ägnat en del tankar åt.
Eftersom jag brukar skriva om händelser från den Latinamerikanska kontinenten som inte media brukar fokusera på tänker jag kommentera en mediatät händelse också (ödmjukt eller hur). Dock med en latinamerikansk vinkel.


Exempel på protester från lite mindre kända håll är från bla Subcomandante Marcos, ansiktet utåt för gerillarörelsen i Mexicos som kämpar mot bla. förtrycket av ursprungsfolk.
Det var 1994 som Zapatisterna förklarade krig mot den Mexikanska regeringen som ett svar mot det förtryck som ursprungsfolk och andra utsattes för.
Namnet kommer från revolutionen i Mexico 1910 och en av frontfigurerna, som stod på småböndernas sida, Emiliano Zapata.
Zapatisterna är numera mer av ett politiskt parti eller oppositionell organisation efter att 2005 ha lagt om sin strategi. De brukar uttala sig och stödja olika utsatta grupper runt om i världen. De här gången går stödet till Gaza.

- Vi kanske inte stoppar någon bomb och våra ord kanske inte förvandlas
till någon sköld, men kanske lyckas orden samlas med andra och tillsammans
förvandlas till ett brus, sedan till en röst och sedan till ett skrik som hörs
till Gaza. Vi, zapatister från EZLN, vet hur viktigt det är att, mitt i
förstörelse och död, höra uppmuntrande ord.


Latinamerikaner är ett engagerat folk och det har hållits mängder av fredliga demonstrationer i Latinamerika.
.

1 kommentarer:

Geoffrey Goines sa...

Bra!
Mina skrala kunskaper om Latinamerika hindrar tyvärr mig från att uppmärksamma kontineneten, men jag ska försöka komplettera dig när/om det går.