Sidor

24 januari, 2009

Ungdomsledare mördade

Tidigt på fredagsmorgonen mördades María de las Mercedes Ordoñez Mendez och Santiago Pérez Domingo i Chucup, Huehuetenango, i nordvästra Guatemala. De var aktiva ungdomsledare i organisationen Mojomayas och hade ett långvarit engagemang i ursprungsfolkens rättigheter. Detta tros också vara motivet bakom morden. Fem personer i organisationen blivit hotade under det senaste året.

"Det här är del av den organiserade brottsligheten, inte av den slumpmässiga.
Santiago Perez var en välkänd person inom regionen för sitt arbete med
ursprungsfolkens rättigheter."

Det säger Rosalina Tuyuc, koordinatör för moderorganisationen Convigua, som menar att man är övertygade om att morden är ett resultat av de bådas arbete.
Just nu höll de på med en presentation kring en rapport rörande kränkningar av ursprungsfolkens rättigheter i samband med gruvverksamhet i San Illdefonso Ixtahuacán.

Området kring Huehuetenango är oroligt om det har varit en del stridigheter med gruvbolag i regionen. Även på andra ställen har ursprungsfolk och småbönder protesterat mot gruvbolag som exploaterat deras mark, krängt deras rättigheter och förstört miljön.

23 januari, 2009

Delphi kom före Sverige

Delphi har förbjudit användandet av plastpåsar. Ett mycket bra initiativ taget av de ledande i en av de större städerna i Indien, om än med något höga straff om man ertappas bryta mot lagen, 16000 kr eller upp till fem år i fängelse.
London har gått i liknande tankar.Plastpåsar är faktiskt ett gissel för miljön hur praktiska och billiga de än månde vara.
Bitar av plast kan man hitta över hela jorden i stort sett och i stor mängd i tex magen på vissa havsfåglar.
Den billiga oljan har skapat en del fördelar för en del av jordens befolkning men en mängd nackdelar för alla, plastpåsar en av dem.

Att förbjuda är inte rätt väg hör man vissa säga då. Men det är kanske det som behövs ibland för att man skall lägga manken till och faktiskt ta fram något nytt.


Det finns en del plastliknande material framställt av stärkelser som är organiskt nedbrytbara. De kan man säker utveckla.

Förbjud plastpåsar i EU!


Sydsvenskan

22 januari, 2009

Skriv under för kvinnliga poster i EU

EU skall inom kort tillsätta fyra av de högsta posterna inom unionen. Ingen av kandidaterna är kvinnor!
Kan det verkligen vara så att man inte hittat en enda kvinna som som duger som kandidat? Inte jättetroligt.
På hemsidan Females in Front kan man skriva under om man tycker att detta är fel.

Imbecill länsstyrelse

Länstyrelsen i Gävleborg öppnade en webbsida där allmänheten kunde följa hur en vargflock rörde sig eftersom några av den var radiomärkta för forskningssyften.
Ganska blåögt.
De fick ganska snart stänga webbplatsen när man upptäckte att det hade utnyttjats för otrevliga syften. Polisen hade uppgifter som talade för jaktbrott.

Vad är det för personal de har på länsstyrelsen där egentligen?

SVD

20 januari, 2009

Hyckleri i Fiskdisken

Naturskyddsföreningen har gjort en undersökning om handelns utbud av miljömärkt fisk.
Det har kommit en del nya miljömärkta alternaiv men samtidigt finns en del riktiga miljösynder kvar. Det blir ju lite hyckleri när man försöker sälja in sig som medveten handel och satsa på miljömärkt om man samtidigt har var utrotningshotade fiskbestånd och jätteräkor etc.

I haven finns ju en väldigt stor biologisk mångfald och fisk är dessutom en nyttig och viktig matresurs runt om i världen och något vi måste vara rädda om. WWF har ju en bra fisklista där man enkelt kan se om fisken är ok eller inte att köpa ur miljösynpunkt.
Kravmärk och MSC-märkt fisk är ju också ett sätt att välja rätt.


DN, SVD, Sydsvenskan

19 januari, 2009

Importera inte gammalt skräp

Bolivia införde den 4 december en lag som förbjuder import av bilar äldre än 5 år. Det är dock en del problem med att upprätthålla lagen kan man läsa i La Razón.
Tullen behöver mer resurser.

Det är dock en ganska bra idé för att minimera antalet gamla smutsiga bilar i landet. Något att ta efter i EU.


La Razón, SVD