Sidor

30 maj, 2009

Åtalad för mordet på Victor Jara: men USA går fria

En man misstänkt för mordet på en av Chiles mest kända personligheter har anhållits. Advokaten Nelson Caucoto, som väckt åtalet, menar att den misstänkte bara är en av de som kommer att åtalas för mordet på Victor Jara.
Mannen, José Paredes, var bara 18 år då mordet på Victor Jara ägde rum och värnpliktig i Pinochét's armé. På en presskonferens förtydligar advokaten Nelson Caucoto att "åklagarsidan har större intresse av att åtala de chefer som gav order om att avrätta Jara".

Låtskrivaren, sångaren, regissören och den politiska aktivisten Victor Jara mördades efter statskuppen 1973 och än idag har ingen dömts för brottet. Jara fördes som så många andra regeringsanhängare till stadion Estadio Chile som under dikturens första tid användes som koncentrationsläger.
Många var de politiska aktivister och oliktänkande som fick sätta livet till under militärdiktaturen. Som vanligt i Latinamerika har väldigt få av de ansvariga för de brott mot mänsklighetensom begicks under diktaturerna ställts inför rätta.
Frågan är när man ska åtala de i USA:s dåvarande regering som var ansvariga för att stötta Pinochét's militärkupp eller de inom CIA som också stödde kuppen. Det är de gjorde kuppen möjlig.


DN, SvD,

24 maj, 2009

Mosantos växtgift ger missbildningar

Växtgift på sojaodlingar kan orsaka missbildningar. Det visar en ny forskningsrapport. Larmrapporten gäller bekämpningsmedlet Roundup, tillverkat av det amerikanska företaget Monsanto. De har genmodifierat en soja som de säljer till jordbrukarna för dyra pengar, som tål bekämpningsmedlet Roundup. Det är naturligtvis även Monsanto som säljer Roundup, för att kunna suga ut lite mer av de underbetalade redan hårt ansatta bönderna kan man misstänka om man är på det humöret.
Det är i varje fall inte en slump att den abslut största delen av genmodifierade grödor är sådana som tål bekämpningsmedel som företagen också säljer.

Att Roundup kan vara farligt även för människor är kanske ingen nyhet. Lantarbetare får dessutom ingen utbildning i hur man använder gifterna säkert och få har skyddsutrustning. Detta gör att de är extra utsatta för att skadas.
Ekologisk odling gynnar jordbrukare och miljö extra mycket i Tredje världen just pga dessa faktorer. Man hindrar också att bli bunden av storföretagens utsäde och de bekämpningsmedel de kräver. Jordbrukare brukar pga avd bla detta öka inkomsterna när de går över till ekologisk odling.

HD, Newsdesk, DN