Sidor

10 juli, 2009

Film om bananbolaget Doles brott mot mänskliga rättiheter

En ny dokumenatärfilm från ett svenskt filmbolag visar hur 12 nicaraguanska bananplantagearbetare stämmer fruktbolaget Dole för att ha spridit det förbjudna giftet Nemagon över arbetarna. Arbetare som hanterat giftet har heller inte fått information om hur farligt det var. Över 1000 har drabbats av sjukdomar som sterilitet och cancer.

Dole har hela tiden försökt stoppa visningen av filmen på premiären i Los Angeles filmfestival men misslyckats.
Nu har de stämt Fredrik Gertten, Margarete Jangard och WG Film för filmen.

Här är trailern till filmen som har premiär i Sverige, Båstad den 1 augusti.
De flesta stora bananbolagen är kända för att behandla människor och miljö i Latinamerika illa.
Tex Chiquita som 1928 anlitade militär för att brutalt slå tillbaka en demonstration mot dåliga arbetsvillkor. Runt 300 människor sköts ihjäl.
2004 erkände Chiquita att företaget hade betalat 1,7 miljoner dollar, mellan 1997 och 2004, till den paramilitära gruppen AUC (Autodefensas de Colombia), vilken räknas som en terrororganisation. Gruppen är ansvarig för åtaliga massakrer på bananarbetare i Urabá, på Colombias nordvästkust. 2007 dömdes Chiquita av domstol i USA för att ha brutit mot sitt lands terroristlagstiftning.
Odlingarna är dessutom allt annat än ekologiska. Glöm den gröna lilla grodan som kan ses på Chiquitas bananer. Det är bara ett försök att lura folk att tro att de tänker på miljö. I deras odlingar finns inga grodor. Ofta används till och med gifter som är förbjudna i USA och EU. Ungefär som i fallet med Dole.

Man kan äta bananer utan att stödja terrordömda företag som begår brott mot mänskliga rättigheter och förstör miljö.
Leta efter KRAV och Fair Trade märken när du köper bananer. Där har människa och miljö behandlats rättvisare.

DN, DN2, Sydsvenskan, SVD, SVD2, Sydsvenskan2