Sidor

11 november, 2008

Dålig hjälp till diabetessjuka barn i skolan

I Sverige finns det idag ungefär 4 500 barn med diabetes i grundskolan och enligt Skolverkets regler har skolan ansvaret för
"att alla elever med diabetes eller andra kroniska sjukdomar ska få ett ålders- och utvecklingsanpassat stöd för sin egenvård".

Det fungerar tyvärr inte riktigt. Man kan ju förstå att man som lärare el. annan personal är väldigt rädd för att göra fel. Det visar sig t.ex. i att man ofta underdoserar barn som inte kan ta sina sprutor själv så att de inte ska få lågt blodsocker under skoltid. Detta medför ju så klart att barnen istället går omkring med högt blodsocker under längre tid vilket inte är bra.

- Vi ser en tydlig försämring av blodsockervärdet när barnet kommer upp i
sjuårsåldern. Det kan tyda på att skolan inte tar sitt ansvar,
det säger Stefan Särnblad, överläkare vid barn- och ungdomskliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro och huvudansvarig för undersökningen ”Diabetes i skolan”.

Rädslan och nervositeten från personalen sida borde kunna lösas med bättre utbildning för lärare. Diabetes är en ganska vanlig sjukdom och den ökar hela tiden varför en satsning på att utbilda skolpersonal om hur man sköter en diabetes kommer att löna sig på sikt.

Mer på diabetesportalen här

Även DN. och Sydsvenskan skrev om detta.

1 kommentarer:

Unknown sa...

Har själv jobbat som elevassistent åt barn med diabetes på två olika skolor. Jag har själv diabetes och kan förstå både föräldrars säkerhetsåtgärder och skolans motvillighet att ta på sig ansvar. Personen som tar ansvar bör sitta på god kompetens, sjukhusen har gratis utbildningsmatrial, dessutom finns mycket att läsa på www.diabetesiskolan.se

Vill man verkligen se till att hjälpa dessa barn att hitta den struktur och de synsätt som behövs gentemot sin diabetes krävs det nästan en assistent som har stor erferenhet, inte bara av det praktiska, men även av hur det påverkar socialt.

Jag är personligen tillgänglig i Stockholmstrakten från januari.

Nå mig på: grisfisk@yahoo.com

// Andreas Weiland