Sidor

28 januari, 2009

Obama mer positiv till aborter?

President Barack Obama tar bort förbudet mot att med skattemedel stödja organisationer som jobbar för och informerar om abort utomlands, ett förbud som infördes av George W. Bush. Det skulle kunna öppna för större möjligheter för tex organisationer i Latinamerika att driva på sina regeringar på en kontinent där abort är helt förbjudet nästan överallt.
Kanske något som kommer att vara lika positivt för människor i latinamerika som de miljoner man lägger på stimulanspaketen i USA.

Kyrkan har fortfarande mycket makt och jobbar hårt för att hålla kvar ett förbud, något som också har ett någorlunda stort stöd bland folk i allmänhet. Det sker dock tusentals aborter i det dolda hemma hos "husdoktorer" av diverse slag och med diverse medel som medför att ca 4000 kvinnor dör varje år efter sviterna.
Bättre vore det o man tillät abort som då kunde genomföras på sjukhus under mer kontrollerade former.
Uruguay var ju, som ett av de första länderna, nära att få igenom en ny lag som avkriminaliserade aborter, något som presidenten Tabaré Vázquez lade in sitt veto mot.

Bolivia kanske nu istället kan komma att bli ett land i Latinamerika som inför avkriminalisering av abort. Den nya konstitutionen gör det inte helt omöjligt och kvinnor fick betydligt större rättigheter.

BBC, SVD, DN, Sydsvenskan

2 kommentarer:

Geoffrey Goines sa...

Fast menar du alltså att det är bättre att man värna om de kvinnor som vill ta ett liv? Det låter inte som ngt som den katolska kyrkan kommer att ställa upp på.

Jojje sa...

Nej, jag menade mer att det är bättre att värna de kvinnor som inte kan försörja fler barn. Det är bättre att göra en legal kontrollerad abort, som inte riskerar kvinnans liv, istället för att hon går och gör en illegal abort där risken att dö är stor.
Det gynnar inte bara enskilda kvinnor utan familjerna dessa kvinnor kanske redan har. Fler barn kan bli för mycket för familjejordbruket tex, och därmed kan hela familjen riskera att slås ut. Kvinnorna gör ju även i Latinamerika en stor del av arbetet, inte bara med familjen, utan i jordbruket också.

Om USA nu börjar stödja de organisationer som jobbar för legal abort i Latinamerika så kanske man kan stärka deras position och motverka kyrkans makt bättre.