Sidor

12 december, 2009

Morales vann, igen

Bolivias president Evo Morales vann åter väljarnas stöd i söndagens presidentval. 63 procent av väljarna röstade för Evo Morales. Sedan presidentvalet 2005 har Evo Morales stöd endast ökat.
Detta var alltså en ganska väntad seger.

Samtidigt med val av president röstade man i La Paz, Cochabamba, Potosí, Chuquisaca och Oruro län om självstyre i enlighet med den nya grundlagen. Ja till autonomi vann med i genomsnitt 76 procent i alla fem länen.
Bara i Santa Cruz och i Beni fick PPB – Convergencia, lett av militären Manfred Reyes Villa, majoritet.

Sedan Evo Morales blev vald 2005 har han genomfört flera förändringar med avsikt att flytta makten från landets rika elit till den fattiga ursprungsbefolkningen. Detta är också orsaken till hans stora popularitet. Tre bidrag har införts;

  1. “Juancito Pinto”, skolbidraget som ska uppmuntra föräldrar att behålla barnen i skolan istället för att sätta dem i arbete,
  2. “Renta de Dignidad” som betalas ut som en form av ålderspension till personer över 60 år samt,
  3. "Juana Azurduy de Padilla" som är ett bidrag för att blivande och nyblivna mödrar ska gå till läkaren och på så sätt ska man sänka den höga mödra- och barnadödligheten i landet.

Andra reformer är nationalisering av landets naturtillgångar, fördelning av land till jordlösa, höjd minimilön, överseende av arbetsrätten för att styrka arbetarnas rättigheter, installering av sjukhus på landsbygden där gratis sjukvård erbjuds och överlämnande av traktorer och annan jordbruksutrustning till eftersatta provinser i landet.

Som jag skrivit om tidigare har han också ändrat konstitutionen till att bli mer inkluderande och rättvis gentemot ursprungsfolk och kvinnor.
Nu återstår att se om han kan hålla upp tempot och genomföra nödvändiga reformer, som tex jordfördelning.

DN, SvD