Sidor

03 januari, 2009

Stoppa all oetisk handel

Ett par företag i Malmö har blivit förbjudna att sälja grönsaker och bönor från en leverantör. Detta för att de innehåller för mycket av några farliga bekämpningsmedel enligt Sydsvenskan.

Bra tycker jag! Man bör inte tillåta handel med varor som producerats på ett oetiskt sätt. Kanske omöjligt att komma ifrån helt och det beror ju dessutom hur man definierar etiskt, men ändå. Vi måste börja någonstans.

Enligt en av företagens ägare är det positivt.




– Det är bara positivt, säger Quang Lien som äger ett av de drabbade företagen,
Asien Trading. Han förklarar att leverantören blir utan betalning och räknar med
att leverantören i sin tur vänder sig till odlaren. På det sättet tvingas
odlaren att dra ner på besprutningen, menar han.


Jag har sagt det många gånger men det förtjänar att upprepas. Varor från tredje världen bör vara ekologiskt producerade och rättvisemärkta.



Om man nu kan lägga försäljningsförbud på varor för att de misstänks kunna skada oss konsumenter i Sverige borde det inte vara möjligt att förbjuda företag sälja produkter vars produktion skadar människor och natur i tredje världen?



Jo, det borde man kunna!

Hur har Vilnius blivit kulturhuvudstad?

Vilnius har blivit kulturhuvudstad men tillåter inte Gayrörelsen att synas. De har tvärtom tvingats gå under jorden helt.

Borde det inte finnas några kriterier man måste uppfylla innan man kan utnämnas till kulturhuvudstad. Fantastisk kultur finns ju överallt.

Måste inte alla få möjlighet att uttrycka sig i en kulturhuvudstad oavsett etnisk bakgrund, sexuell läggning etc.?
EU borde ställa mer krav och utnyttja alla tillfällen för påtryckningar för att utveckla demokratin och respekten för mänskliga rättigheter.

DN

31 december, 2008

Nytt år?

Ja egentligen har det ju redan varit. Den 21/12, Vintersolståndet, då det faktiskt händer någonting. Vi borde byta nyårsfirandet hit.

Det nya året har börjat rätt bra med vackert väder, några bra idéer till forskningen,
Det händer alltid något roligt under året.

Tyvärr händer det ju en del tråkigt också, det kommer det nog alltid att göra tyvärr.

Mycket går däremot att göra åt många problem vi har på planeten och det finns många människor därute som jobbar för att lösa dem. Det tänker jag själv försöka göra med detta år också. Jag brukar inte ge nyårslöften men det kan jag nog lova.

De föreningar jag länkar till har under 2008 bidragit till en del förbättringar. Lite av det som åstadkommits för att förbättra världen är:


Naturskyddsföreningen: Fick Svenska och Danska fiskeriverket att gemensamt föreslå fiskeförbud av torsk i vissa områden för att skydda beståndet. Fiskeriministrarna har nu också genomfört detta.
Avverkningarna av 30 hotade skogar i Norrland ställdes in efter påtryckningar från SNF.


WWF: Det ser lite ljusare ut för bergsgorillor och Tigrar tack vare bla WWF.
Kustregnskog i Kamerun har blivit skyddad och har ock så bidragit till minskad fattigdom.


Latinamerikagrupperna: Har påbörjat ett samarbete med Mayanätverket i Guatemala, WaqibKej, för att stärka Mayaindianernas delaktighet. Detta genom att hjälpa till med informationsspridning både nationellt och internationellt.
Under 2008-2010 kommer UBV/Latinamerika att stödja ett program vars syfte är att bidra till aktivt politiskt deltagande av kvinnor och män från landsbygdens diskriminerade grupper som är småbrukare, lantarbetare och ursprungsfolk.

Guatemalanska föreningen i Lund: Har hjälpt en skola med datorer och stött arbetet i en kvinnoorganisation. Tandläkarstolar till landsbygden i Guatemala har också distribuerats.


DN, DN, SVD, Sydsvenskan, B-OT,

28 december, 2008

Chiquita inte bara ekoterrorister

Jag har då och då argumenterat för att köpa ekologiskt och rättvisemärkt, speciellt kolonialvaror. Det är i tredje världen en väldig skillnad på ekologiskt odlat och konventionellt odlat, framförallt eftersom de fortfarande använder så oehört giftiga pesticider som tex paraquat och 2,4-D, sedan länge förbjudna i Sverige.

En av dessa kolonialvaror är banan. I Sverige tänker nor många på Chiquita när man hör banan. En jätte som nästan hade monopol på bananmarknaden i början av 1900-talet. Få känner dock till Chiquitas mörka baksida.

I december 1928 inledde runt 10 000 arbetare på United Fruit Company, som Chiquita då hette, en strejk med krav på söndagsvila, bättre sjuk- och hälsovård samt höjda löner. Mitt under dessa protester, den 6 december 1928, öppnade armén eld mot de samlade arbetarna på torget i Ciénaga, i Colombia. Det är osäkert hur många som dog men några historiker uppskattar siffran till omkring 300 personer.

"Ja, det var då det. De är väl inte så hemska nu."
Tyvärr stämmer inte det, arbetsförhållandena för bananarbetarna och andra inom jordbrukssektorn, såsom sockerrörsarbetarna, är fortfarande mycket dåliga. Arbetarnas rättigheter respekteras inte. Området för bananplantagen i Ciénaga kontrolleras av paramilitära grupper, och det nationella fackföreningsinstitutet ENS (Escuela Nacional Sindical) uppger att 668 människor anslutna till jordbruksindustrins fackförbund Sintrainagro, blev mördade eller försvann mellan 1991 och 2006.

Fortfarande terrorister
2004 erkände Chiquita att företaget hade betalat 1,7 miljoner dollar, mellan 1997 och 2004, till den paramilitära gruppen AUC (Autodefensas de Colombia), vilken räknas som en terrororganisation. Gruppen är ansvarig för åtaliga massakrer på bananarbetare i Urabá, på Colombias nordvästkust. 2007 dömdes Chiquita av domstol i USA för att ha brutit mot sitt lands terroristlagstiftning. Företaget blev dömt att betala 25 miljoner dollar i böter, pengar som dock inte gick till paramilitärernas offer. För att gottgöra offren för detta våld driver den amerikanska juristorganisationen Human rights advocacy ett fall mot Chiquita med syftet att företaget direkt ska betala offren för sina brott i Colombia.

Miljön då? Ja, Chiquita har börjat sälja bananer med en grön groda på. Det är Rainforest Alliance märkning som skall garantera viss social- och mijöhänsyn. Den funkar tyvärr inte så bra och har fått en hel del kritik. Det är egentligen ingen miljömärkning i strikt bemärkelse, alla odlingar är konventionella och man har bara allmänna krav som egentligen all odling borde ha. Några grodor är nog svårt att hitta i dessa bananodlingar. Arbetarna på en konventionell bananodling har inga trevliga arbetsförhållanden alls, även om de blivit bättre. Sjukdomar och missfall som kan härledas till gifterna i odlingen är vanliga hos bananplantagearbetare.

Vad gäller bananer kan jag bara säga: Köp Krav- och rättvisemärkt!!!

DN, DD, Sydsvenskan