Sidor

23 mars, 2009

Miljöorganisation stängs av i Ecuador

Hälsodepartementet i Ecuador har dragit in tillståndet för Acción Ecológica, en av landets mest välkända miljöorganisationer.

- Det är ett brott mot organisationsfriheten och yttrandefriheten och mot rätten
att inte ha samma åsikt som regeringen, säger Ivonne Ramos, ordförande för
Acción Ecológica.

Hon är övertygad om att stängningen har att göra med deras protester mot att Ecuadors president Rafael Correa vill öppna upp landet för storskalig gruvdrift.

"Många organisationer gör vad de vill, de lägger sig i politiken (...)", som president Correa uttryckte sig bland annat i en radiointervju.

Acción Ecológica skickade ett brev till hälsodepartementet med ett vädjan om att få tillbaka sin status som juridisk person och efter att presidenten i TV sagt att han skulle titta på det, känner Ivonne Ramos sig lite lugnare.
Kanske får Acción Ecológica tillbaka sitt tillstånd.

Förutom Acción Ecológica har åtta andra organisationer förlorat sin status som juridiska personer under Correas regeringstid. Besluten baseras på dekret 982 som slår fast regler för ecuadorianska organisationer.
ICNL (International center for Not-for-Profit Law) har gjort en analys av dekret 982. De menar att den på flera punkter bryter mot Ecuadors konstitution och internationella konventioner.

Hyckleriet är stort bland en del regeringar även i latinamerika. Ecuador har faktiskt en av kontinentens mest progressiva och långtgående miljölagar men detta verkar inte regeringen vilja använda i praktiken.

0 kommentarer: