Sidor

22 mars, 2009

Ny prägel på feministkonferens i Mexico

Under den elfte latinamerikanska feministkonferensen som hölls i Mexico i veckan avbröt den autonoma rörelsen invigningen när Victoria Aldunate från Chile tar tag i mikrofonen och läser upp en deklaration. Den innehåller bla kritik av agendan.

– Agendan för mötet har inte bestämts av den feministiska basen. Den har
bestämts av politiska agendor som finns hos de transnationella organisationerna.
Den politiska agendan lyder under det stora kapitalet och ekonomiska intressen
som är helt främmande inför de behov och de förslag som finns hos den
latinamerikanska feminismen.
– Vi uppmuntrar alla feminister från Latinamerika och Karibien att ta del
av en feminism som är kritisk och mothegemonisk, från radikalismen och
autonomin. En annan feminism är möjlig! avslutar Aldunate.


De autonoma latinamerikanska feministerna hade samlats veckan före konferensen och diskuterat bland annat organisatörernas sätt att hantera innehåll och form. De är bla kritiska mot tillgängligheten till mötet då många saknar tillgång till internet, framför allt de mest marginaliserade grupperna på kontinenten så som ursprungsbefolkningen, befolkningen från Karibien och kvinnor från fattiga och hårt marginaliserade områden.

Händelsen präglade de kommande diskussionerna. Många har uttryckt sitt ogillande och menar att de autonoma feministerna inte har rätt att klassa de vissa som ”feminister som upprätthåller patriarkatet”, medan andra tycker att deras positionering har varit nyttig och hjälpt till att inte släppa ifrågasättandet under diskussionerna.


Samtidigt ska den Interamerikanska domstolen för de mänskliga rättigheterna ta upp ett fall om så kallade ”feminicidios”, kvinnomord som är direkt sammanlänkade med kvinnans genus. Det handlar om tre unga kvinnor som mördades i Ciudad Juarez i Chihuaha, Mexiko, 2001.
Den Interamerikanska kommissionen för de mänskliga rättigheterna hänvisar till att den mexikanska staten inte gett de mördade kvinnornas familjemedlemmar upprättelse och att Mexiko inte har genomfört förebyggande åtgärder mot våldet mot kvinnor, trots det faktum att myndigheterna har haft kunskap om det våldsmönster mot kvinnor och flickor.

Små steg framåt, men de kan betyda mycket. Vi får hoppas att det är ett tecken på större rättigheter för kvinnor i Mexico.

0 kommentarer: